flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оголошено вирок громадянам України, які в мережі "Одноклассники" публічно підтримували збройну агресію рф проти України

29 березня 2023, 14:46

         У відкритих судових засіданнях в Овруцькому районному суді Житомирської області було розглянуто кримінальні провадження по обвинуваченню громадян України у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених  ч. 2 ст. 436-2, ч. 3 ст. 436-2 КК України.

Згідно з обвинувальними актами, громадяни України, будучи активними користувачами міжнародної комп’ютерної мережі «Іnternеt», створили власні веб-сторінки (акаунт) у соціальній мережі «Одноклассники». При цьому, достовірно знаючи про блокування доступу до соціальної мережі «Однокласники» на підставі рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28.04.2017 «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введеного в дію Указом Президента України від 15.05.2017 № 133 та продовженого на підставі рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14.05.2020, затвердженого Указом Президента України від 14.05.2020 № 184, використовуючи для його обходу, встановлений на їх ноутбуках веб-браузер  з програмним забезпеченням «VРN», умисно, цілеспрямовано, будучи обізнанами про публічно комунікативний характер вказаної російської соціальної мережі, через можливість поширення у ній інформації серед невизначеного кола осіб, користувались власними веб-сторінками (акаунтом), зокрема ознайомлювались з текстовими та відео матеріалами, аудіо записами та зображеннями, розміщеними іншими її користувачами, та поширювали їх серед невизначеного кола осіб користувачів соціальної мережі «Одноклассники» матеріалів, у яких містяться глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію російської федерації проти України, розпочату у 2014 році, шляхом їх розміщення на власних веб-сторінках (акаунті) указаної соціальної мережі.      

      Вироками суду громадян України визнано винними у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 436-2 КК України, та призначено їм  узгоджену міру покарання у виді  трьох років позбавлення волі без конфіскації майна.

      Також,  суд визнав громадян винними у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого  ч. 3 ст. 436-2 КК України, та призначив їм узгоджену міру  покарання у виді п’яти років позбавлення волі без конфіскації майна. 

      На підставі ч. 1 ст. 70 КК України шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим остаточне покарання у виді позбавлення волі строком 5 (п’ять) років без конфіскації майна.

     На підставі ст. 75 КК України, обвинувачених звільнено від відбування призначеного покарання, якщо вони протягом одного року іспитового строку не вчинять нового кримінального правопорушення і виконають покладені на них обов’язки, передбачені ст. 76 КК України.

     Ноутбуки громадян конфісковано в дохід держави.

     Наразі вироки не набрали законної сили.